Nedávno jsem odstartovala téma mých oblíbených kaváren. Přesto, že je Kafírnictví jeden z nejmladších podniků, patří k mým nejoblíbenějším. Proč?
Je to místo, které pro mě znamená spojení mnoha stránek: respekt k danému místu zdařilou rekonstrukcí prostor, moderní a svěží interiér s originálními prvky, skvělá káva a domácí dezerty, kreativní prostředí, kde většinou potkáte někoho známého, ale zároveň se můžete „zašít na třináctku“ – tedy pobýt zde téměř inkognito v malém útulném výklenku.
Patřím mezi lidi, kteří mají neustále „rozpracovaných“ více projektů. Ráda si zde vybírám keramiku (možné vybrat také na webu kafírnictví www.kafirnictvi.cz), kterou pak doma dopracuji a po výpalu pak kousky putují mým přátelům nebo rodině jako originální dárky a v některých případech se i zabydlují v naší kuchyňské lince. Také zde ráda vyzvedávám „tvořící balíčky“ před rodinnými oslavami pro dětskou domácí dílnu.
káva | Candy Cane, Father´s Coffee |
dezerty | jedině domácí připravované v kavárně (moje doporučení: dort Nimesis) |
příležitosti | s přáteli, pracovní setkání, workshopy, tvoření, malé oslavy |
zahrádka | ano |
lokace | Palackého náměstí 501 (klidná část, bez dopravy) ukázat na mapě |
další | tvoření různých výrobků různými technikami pro dospělé i děti (keramika, výroba placek, šperků, čelenek a další tematická nabídka) |
ocenění | gastromapa Lukáše Hejlíka |
děti | malí umělci pod dohledem rodičů vítáni |
Chcete vědět víc? Čtěte dál…
S Martinkou (Kafírnicí a majitelkou kavárny) se známe již spoustu let. Potkaly jsme se v korporátním prostředí dnešní automobilky Toyota ČR. Obě jsme vedly svůj tým, ona v oblasti rozvoje lidí, já v oblasti interní a externí komunikace. A pracovalo se nám spolu dobře. Možná to bylo tím, že máme stejné zaměření a kreativního ducha, takže ačkoli z naší spolupráce spatřila světlo světa jen část návrhů, vždycky to byla v daném prostředí revoluce 🙂
Jak říká Martina, pochází z „Opičích hor“ – tedy přesně z míst mezi Jeseníkem a Kralickým Sněžníkem. Vystudovala obor Marketingové komunikace na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně (mimochodem to nás také spojuje) a následně ji vítr zavál ke Kolínu, kde pak působila v automobilce zhruba 4 roky před narozením své dcery.
Aktuálně: „Už nám chybí ten cvrkot uvnitř kavárny a těšíme se, až se zase situace vrátí do normálu. Osobně mě moc těší, že nás Kutnohoráci v těžké době podrželi, za to vám patří velké díky,“ říká Martina.
S rodinou pak žila u Pardubic. Během mateřské se podílela na aktivitách neziskové organizace, ale také s kamarádkou přišly s konceptem tvořivé kavárny a založila podnik TVOJE DÍLNA. Pamatuji si, jak jsem Dílnu asi před pěti lety navštívila. Byla jsem nadšená, protože výtvarno je součástí i mého života a myšlenka „když chceš tvořit, dát si u toho kafíčko, ale nedělat si doma binec, přijď do TVOJÍ DÍLNY“ – no to za prvé znělo úžasně a za druhé to úžasné opravdu bylo.
Tenkrát jsem Martině (píšu Martině, ale pro mě je to prostě Martinka) říkala: „Skvělej nápad, skvělý místo, jen Pardubice jsou trochu z ruky. Potřebovala bych vás ideálně v Kutné Hoře.“ No a pak se událo mnoho změn a po nějaké době se Martina ozvala a říká: „Edit, tak já jsem tady…“
„I s hlavou v oblacích musí člověk stát nohama na zemi…“
Přestěhovala se do Kutné Hory a se svým partnerem zakoupili dům na Palackého náměstí číslo popisné 510. Dům s gotickými základy začali společně rekonstruovat a v přízemí zařizovat prostory kavárny.
„Při rekonstrukci jsme respektovali původní ráz domu. Vybourali se některé nově vestavěné příčky a otevřel se prostor s klenbami. Zajímavá byla práce v jedné z místností, které teď slouží jako naše zázemí. Na stěnách byla nanesena směs s asfaltem. Kdysi zde bylo řeznictví a tato místnost byla takto zaizolována a sloužila jako chladící prostor.“
Kafírnictví – zahrádka (IG @Kafírnictví) Interiér s originálními dlaždičkami,
mezi kterými mám také pár svých kousků
Prostory procházely rekonstrukcí zhruba 2 roky a otevření proběhlo 30. července 2019. Od samotného začátku kavárna nabízí výběrovou kávu. Původně od pana Křižky (který také přispěl svými konzultacemi k finálnímu rozložení zařízení) a nyní od Candy Cane a Father´s Coffee.
„Udělat dobrý kafe je vlastně velká alchymie. Hodně se tomu věnujeme, vzděláváme se, baví nás to. Pravidelně máme ochutnávky kávy – cuppingy. Zkoušíme nové druhy, kávy obměňujeme a makáme na tom, abychom byli schopni připravit kávu tak, abyste si mohli vychutnat všechny její tóny. Vážíme gramy a počítáme sekundy, hledáme tu optimální přípravu pro daná zrnka. Je to běh na dlouhou trať, je to o zkušenostech, které intenzivně sbíráme.“
Denně zde najdete také domácí dezerty v čele s legendárním dortem Nimesis (brownie základ, šlehačka s mascarpone a čerstvé ovoce – nelze odolat a kdo jednou ochutná, nechce jinak). Skvělou kávou a dezerty, ale také prostorem pro tvoření si kavárna právem získala srdce Kutnohoráků a nejen jich. Nedávno byla kavárna zařazena do gastromapy Lukáše Hejlíka.
handwritting by Martina (IG @Kafírnictví) dort Nimesis (IG @Kafírnictví)
„Pro mě je kavárna takové druhé doma, splněným snem. Místo, kde se realizuji. Baví mě ta různorodost. Chvilku jsem v kuchyni, chvilku tvořím a taky dost sedím „nad papíry“. Co se týká kavárny, mám ráda ten proces od myšlenky až po její zhmotnění, na kterém se podílíme všichni jako tým. Je prima, že náš kolektiv už je stabilní a neustále přicházíme s novými nápady, které společně dotahujeme do konce.„